Cene goriva pod lupom

Bez autora
Feb 26 2012

Sirova nafta sve je skuplja, dolar jača, ledeni talas i dalje otežava transport, a uz sve to postoji i politička kriza na Bliskom istoku. U tim uslovima zemlje teško mogu obuzdati cene goriva. Posle najave resornog ministra Milutina Mrkonjića da postoji mogućnost da država ograniči marže na naftne derivate, premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada nije razmatrala tu mogućnost.Premijer kaže da to nije pitanje samo jednog ministarstva i da Srbija ima međunarodne obaveze o slobodnom tržištu.

Cene goriva pod lupomDržava najavljuje da će reagovati u slučaju neopravdanih poskupljenja naftnih derivata. Ima više načina da država utiče na cene derivata: da se smanje akcize, ograniče marže, da se odredi maksimalna cena goriva ili da se uvede porez na ekstra profit.

Sirova nafta sve je skuplja, dolar jača, ledeni talas i dalje otežava transport, a uz sve to postoji i politička kriza na Bliskom istoku. U tim uslovima zemlje teško mogu obuzdati cene goriva.

Posle najave resornog ministra Milutina Mrkonjića da postoji mogućnost da država ograniči marže na naftne derivate, premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada nije razmatrala tu mogućnost.

Premijer kaže da to nije pitanje samo jednog ministarstva i da Srbija, kako navodi, ima međunarodne obaveze o slobodnom tržištu.

U Vladi tvrde da je otvaranje naftnog tržišta dalo rezultate. U suprotnom bi, kako navode iz Vlade, cene derivata sada bile i do 12 odsto više. Cene goriva kod nas su, kažu, među najjeftinijim u Evropi. Ipak, dešavanja na naftnom tržištu i dalje se pomno prate.

"Ukoliko nove cene koje bi nastale ne bi pratile cenu sirove nafte i ostale parametre koji utiču na formiranje cena derivata, država bi morala da interveniše", kaže savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Ima više načina da država utiče na cene derivata, a najčešći je smanjenje akciza. Međutim, to je automatski manje para u budžetu, što bi malo koja zemlja primenila u vreme krize. Neke bogatije zemlje čak su i povećale PDV.

Realnije su druge mogućnosti – da se ograniče marže, da se Uredbom limitiraju maksimalne cene goriva ili da se uvede porez na ekstra profit. I dok NIS saopštava da radi po zakonu i da je za konkurenciju, u naftnim udruženjima različito reguju.

Predstavnik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da su prosečne marže u Srbiji, kao i prosečne maloprodajne cene, niže nego u regionu i tvrdi da nijedna naftna kompanija u Srbiji ne ostvaruje ekstra profit.

"U ovoj situaciji, niko nikoga ne sprečava da cenu digne ne za tri dinara, nego za 20 dinara, i da se sve to odrazi na maloprodajnu cenu. Neki mehanizam kontrole maloprodajne cene mora da postoji", kaže Borivoje Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije.

Istu muku imaju i evropske zemlje. Iako imaju veće plate, gorivo nikada nije bilo skuplje, pa traže rešenja. Austrijsko udruženje za saobraćaj zatražilo je od vlasti proširenje gradskog prevoza i poboljšanje uslova za bicikliste. I francuski mediji prenose da je u toj zemlji javni prevoz sve puniji, jer Francuzi sve ređe koriste automobile.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik